Palatul Mogoșoaia, în vizită la bucureșteni

Palatul Mogoșoaia, în vizită la bucureșteni

Publicat in: 06.05.2020

Pentru cei mai mulți dintre bucureșteni, Palatul Mogoșoaia este o clădire care se identifică, cumva, cu istoria orașului, cu vremurile în care, pe drept, Bucureștiul era supranumit ”Micul Paris”. O perioadă emblematică pentru istoria și arhitectura românească, o perioadă care a reușit să confere unele dintre cele mai reprezentative clădiri ale capitalei.

Curioșii, avizii de cultură, dar și de liniștea oferită de Palat, au trecut de porțile complexului, admirând, în pași mai mult sau mai puțin agale, amprenta istorică ce traversează timpurile până în zilele noastre. Încremenit în timp, își trasmite mesajele, indiferent de nivelul nostru de cultură, de înțelegere și de dispoziție, imprimând pe retina ochiului imagini memorabile.

Pentru prima dată, pe 17 decembrie, însoțiți de un ghid al muzeului Palatului, am încercat o premieră, plină de reușită și bucurie: grație tehnologiei Scanit, ajutați de CREFOP, am oferit copiilor din centrul rezidențial al "Fundației Metropolis", o vizită a Palatului Mogoșoaia…la ei acasă.

Prin intermediul tehnologiei 3D, agale și nezoriți de nimeni, am reușit să aducem un crâmpei din istoria românilor aproape de copiii găzduiți de Fundație. Fiecare, a avut posibilitatea să se preumble pe holurile Palatului, însoțiți de vocea ghidului, care răspundea întrebărilor nerostite și curiozității.

Reacțiile de la sfârșitul turului, strigătele când ”atingeau” diferite exponate, ne-au convins să încercăm ca această experiență să nu fie unică, să le oferim copiilor, pe viior, șansa continuării periplului istoric, poate și pe alte meleaguri ale țării, fără însă a fi nevoiți să pornească la drum… excursii în 3D.